Lluís Miquel Plà, voluntari d’Arrels Sant Ignasi.
EDITORIAL 
El voluntariat i l’amor benvolent
Redacció 08/06/2021

Arran de la lenta sortida de la pandèmia, s’ha incrementat el nombre de persones que desitgen donar als altres una part del seu temps com a voluntàries i especialment ara que entrem en període de vacances.

Tots tenim capacitats i qualitats al servei dels altres i podem exercir un voluntariat. Però cadascú ha de trobar la fórmula més oportuna. Caldrà, doncs, fer un bona tria sobre el tipus d’entitat on poder desenvolupar aquestes capacitats, perquè no tots servim per a tot. Hi ha persones lliurades als altres que en són prototipus. En francès, els voluntaris s’anomenen benèvoles i és que el voluntari s’aboca a un amor benvolent que supera els esquemes i es dona sense esperar res a canvi. D’altres, en canvi, estan necessitades d’esdevenir-ne. Cal evitar buscar en el voluntariat una terapèutica compensadora de les deficiències pròpies, però, com diu el profeta, tampoc no podem apagar «la flama del ble que vacil·la» i una persona, ben orientada i acompanyada, pot prestar un excel·lent servei com a voluntari.

La Federació Catalana del Voluntariat Social és una xarxa d’entitats sense afany de lucre que treballa pel foment, la promoció i el reconeixement del voluntariat social: voluntariatenunclic.cat és una borsa en línia al servei de persones i d’organitzacions. Hom pot veure les ofertes que hi pugen entitats d’arreu de Catalunya i pot fer la cerca segons les pròpies preferències, disponibilitat i motivacions. També hi ha entitats que volen difondre que tenen places disponibles de voluntariat i empreses que necessiten equips de voluntariat, per tal d’acollir-se a la responsabilitat social corporativa.

L’Església —seguint l’estil de Jesús que demana opcions de vida voluntàries («qui vulgui venir amb mi...»)— és un gran voluntariat. Al Primer Pla presentem, entre d’altres opcions de voluntariat eclesial, Arrels Sant Ignasi una fundació social nascuda dins de la comunitat parroquial de Sant Ignasi de Loiola (Lleida) que acull, acompanya i atén persones sense llar i amb addiccions per tal que puguin fer una reinserció social amb dignitat. Els cristians del segle XXI hem anat prenent consciència que cal reforçar els vincles entre consagrats, professionals i voluntaris per fer un millor servei. I els benvolents també s’han de capacitar i formar de manera permanent. I els rectors i agents pastorals hem de poder donar respostes concretes i coherents a aquells que, voluntàriament, s’ofereixen per regalar als altres part del seu temps, el tresor més preuat..


  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET