Els petits poden patir seqüeles físiques greus a causa de les jornades laborals.
EDITORIAL Foto: Javier Mármol / Mans Unides
Nens i treball esclau
Redacció 06/07/2021

Avui que hi ha una forta onada d’opinió —legítimament fonamentada, contra l’esclavisme dels colonitzadors— convé no oblidar que, històricament, els més grans abolicionistes foren els anglesos quan tenien a les seves fàbriques infants dels hospicis treballant en condicions infrahumanes. El 1802 la feina d’aquests nens, per llei s’hauria d’haver limitat a 12 hores (!) i no va regir perquè els empresaris ja van poder contractar «nens lliures». Poc després, es va dictar la Llei sobre Fàbriques que prohibia emprar en labors tèxtils nens de 9 anys, mentre que per als menors de 16, llur jornada no podria excedir de 12 hores, una altra llei que tampoc no es va aplicar (Escobar, 2012).

I això que ja era injust i vergonyós al segle XIX, és un pecat estructural que continua al segle XXI quan, segons les dades que aportem al Primer Pla d’aquest número, al món avui hi ha 160 milions de menors treballant, dels quals 112 milions ho fan en feines rurals i en condicions molt dures. Més del 50% de nens esclaus en treballs forçosos moren sense haver fet els 12 anys.

En el rerefons d’aquest drama contemporani hi ha una mentalitat capitalista salvatge que en paraules de Jordi Gaya, del Moviment Cultural Cristià, «és una maquinària que es greixa amb la sang dels innocents. El seu afany de lucre i de poder no és governable ni regulable». Per això, el moviment esmentat amb la campanya de Justícia Nord-Sud promou el 16 d’abril com a Dia Internacional Contra les Causes de l’Esclavitud Infantil en record i agraïment a Iqbal Masih, un nen pakistanès que va ser forçat a treballar en una fàbrica de catifes als quatre anys —amb poca alimentació per evitar que li creixessin els dits i així pogués treballar millor als telers. L’Iqbal, als 10 anys, després d’escapar-se del taller on treballava, es va unir al BLLF (Bonded Labor Liberation Front, Front d’Alliberament del Treball Forçat), per aturar el treball infantil. Amb aquesta organització, va ajudar a alliberar més de 3.000 nens pakistanesos, i va fer conferències sobre treball infantil per tot el món. Va morir assassinat als 12 anys.

El seu testimoni i el de tants infants desconeguts colpeix la nostra consciència i ens fa repensar les paraules de Jesús quan anuncia que només els qui es fan com ells entraran al Regne..


  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET